Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

În 27 ianuarie, toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite comemorează victimele Holocaustului. Rezoluția 60/7, citând Declarația Universală a Drepturilor Omului, condamnă toate formele de „intoleranță religioasă, incitare, hărțuire sau violență împotriva persoanelor sau comunităților pe baza originii lor etnice sau a convingerilor lor religioase” în întreaga lume.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Departamentul pentru Relații Interetnice, împreună cu Agenția Națională pentru Romi – Centrul Național de Cultură al Romilor-„Romano Kher” și Asociația Centrul Rromilor „Amare Rromentza” a organizat sâmbătă, 27 ianuarie, începând cu ora 1000, la Muzeul Național al Țăranului Român  o serie de evenimente dedicate comemorării victimelor rome ale Holocaustului.

Momentul comemorativ a fost deschis de domnul subsecretar de stat Dincer Geafer, reprezentantul Departamentului pentru Relații Interetnice, care a evidențiat modul nedrept în care au fost tratați romii, precum și ororile pe care le-au trăit în perioada Holocaustului, pentru simplul fapt că aparțineau unei anumite etnii.

Domnul Dragoș Mihai Hotea, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului și coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, a ținut o alocuțiune prin care a evidențiat importanța acestei zile și faptul că trebuie să păstrăm vie memoria celor care au suferit și să avem grijă ca asemenea atrocități să nu se mai repete.

Evenimentul a continuat cu prezentarea albumului „Holocaustul împotriva romilor – album de memorie și recunoștință”, de către personalități ale lumii rome, artiști plastici și poeți, care au contribuit la realizarea acestuia, urmată de vernisajul expoziției Holocaustul Romilor și de proiecția filmului „Dukhake lila/ Scrisorile durerii”.

Sursa fotografiilor: DRI

Sari la conținut