”Ziua Culturii Naționale” marcată de minoritățile naționale din România

Motto: „Un om poate avea nimic având totul şi totul având nimic“ Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naţionale este marcată, în fiecare an la 15 ianuarie și corespunde zilei de naştere a poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu. Această zi a fost declarată Ziua Culturii Naţionale, print-un act normativ adoptat în data de 16 noiembrie 2010.

Nicolae Iorga spunea despre Eminescu că întruchipează „expresia integrală a sufletului romanesc”.

Referindu-se la valoarea creației eminesciene din punctul de vedere al universalității sale, Tudor Arghezi afirma:„ Fiind foarte român, Eminescu e universal…”

Eminescu este cel mai mare poet național, care exprimă desăvârșit spiritualitatea romanească. Opera eminesciană împletește teme precum condiția omului de geniu, cosmogonia, timpul, cu câteva din marile direcții ale poeziei și gândirii europene: meditația istorică, satira socială și temele filosofice. Opera lui Eminescu își are locul propriu atât în literatura română, cât și în cea universală.

Uniunea Elenă din România a organizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice un eveniment cultural pentru a marca această zi specială pentru cultura română și universală. La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor minorităților naționale, care au recitat în limba maternă, poezii scrise de Mihai Eminescu.

Din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din Romania, Elif Giumali a recitat poezia „Luceafărul” în limba tătară. Uniunea Democrată Turcă din România a fost reprezentată de doamn Abibula Ulvan, care a recitat în limba turcă poezia „Ce te legeni?”. Doamna Monika Anghel Mihajlova din partea Asociației Macedonenilor din România a recitat poezia „O, mamă”. Doamna Olivia Simion, de la Asociația Italienilor din România ”RO.AS.IT.”, a recitat poezia „Veneția” în limba italiană. Domnul Sorin Sandu, care a reprezentat Asociația Partida Romilor ”Pro-Europa”, ne-a încântat cu poezia „Revedere”, recitată în limba romani. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România ne-a oferit două poezii „Dintre sute de catarge” și „Se bate miezul nopții”, ambele recitate în limba rusă. Doamna Renata Topciu, de la Asociația Liga Albanezilor din România ne-a recitat poezia „De ce nu-mi vii?, în limba albaneză și cu mare emoție ne-a dezvălui faptul că domnul Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al ALAR, a publicat o selecție de 14 poeme ale lui Eminescu, traduse în limba albaneză, în prestigioasa revistă literară „ExLibris” de la Tirana, alături de o succintă prezentare a marelui poet român, oricum foarte bine cunoscut cititorilor din Albania. Din partea Uniunii Elene din România, domnul Mihail Lupu ne-a încântat cu poezia „De-or trece anii”, în timp ce poezia „La steaua” am avut plăcerea să o ascultîm recitată atât în limba armeană de domnul Arsen Arzumanyan, reprezentantul  Uniunii Armenilor din România, cât și în limba greacă, recitată de domnul Mihai Gheorghe, reprezentant al Uniunii Elene din România.

Sursa fotografiilor: DRI

Sari la conținut