Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor

În perioada 12 – 15 aprilie, la București, Palatul Parlamentului a avut loc summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), în parteneriat cu Congresul Mondial al Ucrainenilor. La acest eveniment au participat oficiali, diplomați din România și Ucraina, personalități ale mediului academic și politic din România, membri ai comunității ucrainene din România, dar și din afara țării, precum și înalte fețe bisericești.

Summitul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor a cuprins în agenda sa de lucru atât teme culturale, de identitate, tradiții și limbă, dar și stabilirea direcţiilor majore şi a priorităţilor Congresului Mondial al Ucrainenilor pentru următorii ani. Discuţiile s-au concentrat pe dezvoltarea unei platforme de dezbatere a ideilor şi propunerilor privind problematica ucrainenilor de pretutindeni, în contextul noilor provocări fără precedent pentru poporul ucrainean, precum şi pe continuarea sprijinului pentru Ucraina – umanitar, politic, militar, financiar, educaţional, extrem de necesar în contextul actual.

Prezent la deschiderea oficială a evenimentului, reprezentantul Departamentului pentru Relații Interetnice, Liliana Bărbulescu, șeful Serviciului programe și relații cu societatea civlă și organisme internaționale, a transmis mesajul Departamentului, semnat de Geafer Dincer – subsecretar de stat în cadrul Departamentului.

Astfel, în mesajul departamentului, a fost pus un accent deosebit pe faptul că, în România, prin Constituţia României, persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale le este recunoscut și garantat dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase.

Un alt aspect important al mesajului s-a concentrat pe rolul departamentului în relația cu organizațiile minorităților naționale din România. A fost specifcat faptul că  Departamentul pentru Relaţii Interetnice se implică activ în lărgirea cadrului legislativ existent astfel încât toţi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale să se poată manifesta pe deplin în sfera culturii, a limbii, a religiei, a educaţiei și a vieţii publice. Departamentul pentru Relaţii Interetnice are responsabilitatea şi misiunea de a milita pentru cunoaşterea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. De aceea, prin programele pe care le organizeză, la inițiativa sa sau în parteneriat cu organizațiile minorităților naționale ori ale instituțiii, departamentul construiește şi urmează direcţii de acţiune în ceea ce priveşte consolidarea cadrului instituţional necesar reprezentării proporţionale şi consultării politice a minorităţilor la nivel legislativ şi executiv, atât la nivel naţional cât şi la nivel local.

Sursa fotografiilor: Uniunea Ucrainenilor din România

Sari la conținut