”Metamorfoze – Paradigme ale schimbării în cultură, literatură și limbă (Metamorphosen – Paradigmen des Wandels in Kultur, Literatur und Sprache)”

Departamentul de Literatură și Studii Culturale al Facultății de Litere din Brașov – Universitatea Transilvania din Brașov a organizat în perioada 4-6 aprilie 2024, în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului și Societatea Germaniștilor din România (Filiala Brașov), cea de-a XXVII-a Conferință Internațională cu titlul Metamorfoze – Paradigme ale schimbării în cultură, literatură și limbă.

Literatura explorează încă din antichitate potențialul inepuizabil al metamorfozelor, de la dimnesiunile psihologice și biologice la crize identitare și convulsii sociale, până la transgresiuni între realitate obiectivă și percepție subiectivă.

Metamorfozele, abordate în conferința din acest an, se regăsesc ca obiect de studiu în literaturile și limbile minoritare din Europa Centrală și de Est, cu accent predominant pe valențele metamorfice ale identității colective și individuale. Literatura de expresie germană și limba germană maternă din România sunt caracterizate de numeroase schimbări, adaptări și transformări. Identitatea culturală, apartenența, exilul, pierderea sunt teme frecvent cercetate din perspective variate, iar studiul proceselor de transformare a acestui spațiu socio-cultural, literar și lingvistic oferă o înțelegere mai profundă a identității și moștenirii culturale minoritare, dezvăluind totodată mecanismele care duc la apariția unor paradigme noi.

https://germanistik.unitbv.ro/internationale-tagung-kronstadter-germanistik-2024/

Sursa fotografiilor: Delia Cotârlea

Sari la conținut