Lucrările Grupului de lucru pentru dreptul la educaţie şi identitate culturală și al Grupului de lucru pentru combaterea segregării școlare
Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027. Lucrările Grupului de lucru pentru dreptul la educaţie şi identitate culturală și al Grupului de lucru pentru combaterea segregării școlare
Conform HG nr.560/2022 mecanismul de implementare, monitorizare şi evaluare a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027 este coordonat de la nivel central de Comitetul Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea şi Evaluarea Strategiei (CIIMES), numit prin Decizie a Prim-Ministrului Guvernului şi co-prezidat de un reprezentant al aparatului de lucru al Prim-Ministrului şi Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi. CIIMES este compus din reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai ANR şi ai tuturor ministerelor de linie şi instituţiilor centrale cu responsabilităţi în ceea ce priveşte procesul de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome.
Activităţile CIIMES se desfăşoară prin intermediul Grupurilor de Lucru Tematice (GLT), formate din instituţiile centrale direct implicate în diversele aspecte ale procesului de incluziune a romilor, pentru a se putea asigura o abordare integrată a problematicii specifice populaţiei rome.
Astăzi, 12 februarie, la sediul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au avut loc lucrările Grupului de lucru pentru dreptul la educaţie şi identitate culturală și al Grupului de lucru pentru combaterea segregării școlare, al cărui coordonator este Ministerul Educației și Cercetării. La aceste lucrări au participat și reprezentanții Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), instituție membră în cadrul celor două grupuri de lucru, Dincer Geafer, subsecretar de stat în cadrul DRI și Liliana Bărbulescu, consilier superior.
În cadrul Grupului de lucru tematic pentru dreptul la educație și identitate culturală privind implementarea Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând Minorităţii Rome pentru perioada 2022-2027, a fost dezbătut proiectul de raport pentru anul 2024 care include activitățile implementate de instituțiile membre ale grupului în cursul anului 2024. Departamentul pentru Relații Interetnice este una din structurile responsabile cu implementarea și monitorizarea Strategiei, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 560/2022 pentru aprobarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022 – 2027. În continuarea dialogului interinstituțional, privind implementarea măsurilor prevăzute în Strategie, DRI a transmis Ministerului Educației și Cercetării informații relevante privind activitatea departamentului, pentru anul 2024, asupra măsurilor aferente Obiectivelor specifice nr.2 – Asigurarea accesului cetățenilor români de etnie romă la un sistem de educație incluzivă de calitate și nr.5 – Susținerea cercetării, conservării și patrimoniului cultural rom și a identității culturale rome, în care departamentul este instituție responsabilă, cu scopul de a fi preluate în Raportul anual de progres al Grupului de lucru tematic Educație și identitate culturală.
În cadrul Grupului de lucru pentru combaterea segregării școlare au fost prezentate activitățile realizate, pe parcursul anului 2024, de Ministerul Educației și Cercetării privind implementarea Metodologiei de monitorizare a segregării școlare în învățământul preuniversitar, elaborată prin Ordinul nr. 5633/2019 de către MEC. Ministerul Educaţiei desfăşoară activităţi de monitorizare şi intervenţie în vederea prevenirii şi eliminării oricărei forme de segregare şcolară pe aceste criterii, iar în cazul în care sunt constatate situaţii care generează orice formă de segregare şcolară, se dispun măsuri de intervenţie imediată, prin ordin al ministrului educaţiei. În partea a doua a lucrărilor, a fost analizat Calendarul revizuit al activităților cuprinse în procesul de monitorizare a segregării școlare în anul școlar 2024-2025.