Împreună în diversitate
Împreună în diversitate
Diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul sunt promovate în fiecare an ca urmare a adoptării Rezoluției 37 în cadrul celei de-a treizecea sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO, din noiembrie 1999, prin care ziua de 21 februarie a fost consființită ca Ziua Internațională a Limbilor Materne. Cu acest prilej, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecția și revigorarea bogatei diversități culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de interacțiune și înțelegere între diferite popoare.
Este deja cunoscut faptul că limbile materne reprezintă cele mai eficiente instrumente de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial material și imaterial al unei țări. Prin activităţile și programele pe care le derulează, DRI își asumă rolul important de a promova limbile minorităților naționale din România, de a revela contribuția limbilor minoritare la dezvoltarea teritorială, dar și de a proteja acele limbi minoritare care sunt pe cale de dispariție și care sunt esențiale pentru conservarea diversității culturale.
În acest context, în 21 februarie a.c, la Constanța, Sala Remus Opreanu din cadrul Consiliului Județean Constanța, au avut loc lucrările mesei rotunde Împreună în diversitate, eveniment organizat de Departamentul pentru Relații Interetnice în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Ambasada Confederației Elvețiene.
La lucrările mesei rotunde au participat reprezentanți ai autorităților locale din Constanța, reprezentanți ai mediului academic, experți și specialiști în domeniul limbilor minoritare, precum și o delegație oficială din Elveția, condusă de E.S. Ignazio Cassis, Consilier Federal si Ministrul Afacerilor externe al Elveției. Cu acest prilej, au fost abordate subiecte legate de contribuția limbilor minoritare la dezvoltarea teritorală, precum și diversitatea etnică și dialogul intercultural din regiunea Dobrogea.
Prin organizarea de astfel de evenimente, dedicate unor sărbători internaționale, Departamentul pentru Relații Interetnice pune un accent deosebit pe importanţa moştenirii multiculturale, dar şi pe nevoia de a susţine și promova dialogul interetnic. Totodată, prin astfel de inițiative, Departamentul pentru Relaţii Interetnice încurajează şi sprijină toate evenimentele care contribuie la construirea identităţii naţionale bazată pe dialogul intercultural, cu atât mai mult, cu cât promovarea limbilor materne și a culturilor minorităţilor naţionale sunt deziderate care se află de multă vreme în sfera preocupărilor Departamentului. Doar prin cunoaşterea unor stiluri de viaţă diferite, poate fi consolidată bogăţia culturală şi spirituală a unui popor.
Fotografiile au fost realizate de “Primăria Municipiului Constanța”.