Festivalul SoNoRo include în acest an un program dedicat minorităților naționale, la Cluj – Napoca
Festivalul SoNoRo include în acest an un program dedicat minorităților naționale, la Cluj – Napoca
Prima parte a ediției din acest an a Festivalului SoNoRo, intitulată Ex libris, a avut loc în București, în perioada 1-11 noiembrie. Festivalul continuă în Cluj-Napoca, între 12 și 17 noiembrie, cu 7 concerte și evenimentul SoNoRo Talks & Music, unde publicul va asista la o discuție despre intersecțiile dintre muzică și literatură.
Ediția din acest an a Festivalului SoNoRo are ca sursă de inspirație arta ex librisului și cărțile, programul fiecărui concert fiind în strânsă legătură cu una dintre marile cărți ale literaturii universale. Publicul din Cluj va descoperi titluri precum „Spre far”, de Virginia Woolf; „Portret al artistului la tinerețe”, de James Joyce; „Comoara din insulă”, de Robert Louis Stevenson; „Un veac de singurătate” și „Dragostea în vremea holerei”, de Gabriel García Márquez.
SoNoRo Open House – promovează diversitatea prin inspirație
Ediția din acest an include în Cluj proiectul „SoNoRo Open House – promovează diversitatea prin inspirație”, susținut cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice, în calitate de partener principal. Astfel, pentru a promova caracterul interetnic al municipiului Cluj-Napoca, se vor organiza o serie de evenimente pe care le prezentăm în continuare:
Concertul The Old New, din 13 noiembrie 2024, ora 19:30, de la Universitatea Babeș-Bolyai – Sala Auditorium Maximum, cu Janoska Ensemble, unul dintre cele mai renumite ansambluri de World Music din lume, este inclus în acest proiect. Cei patru membri ai ansamblului cu origini slovace și-au format propriul stil de a reinterpreta piesele cele mai cunoscute din repertoriul internațional, aducând în atenția publicului elemente din muzica clasică, de jazz și pop, cu influențe maghiare, austriece, muzică lăutărească, balcanică sau din țara lor de origine, Slovacia.
Pentru concertele SoNoRo Kids, care fac parte din proiectul SoNoRo Open House, artiștii festivalului vor pregăti un program special, pe care îl vor susține în școlile minorităților maghiară, germană și în zonele cu acces limitat la evenimentele culturale în care majoritatea elevilor sunt de etnie romă. În cadrul acestor programe se vor interpreta lucrări aparținând compozitorilor de etnie maghiară (Béla Bartók), romă (melodii lăutărești din repertoriul de muzică clasică) sau evreiască (precum piese din folclorul idiș, adunate de Max Eisikovits), pentru a evidenția importanța moștenirii culturale a acestora.
Programul concertelor pentru copii, va fi următorul :
Liceul Apáczai Csere János – 13 noiembrie 2024, ora 10,30,
Colegiu Național ”G. Coșbuc” – 14 noiembrie, între orele 8,00 – 13,00
Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” – 15 noiembrie, ora 9:00
O expoziție de fotografie, în cadrul proiectelor pentru copii din 2024, a fotografului Iosif Trif din Brașov, va fi prezentată publicului din Cluj la Casa NUMAÀ, în perioada 13-17 noiembrie a.c., cu vernisajul în data de 13 noiembrie, de la ora 16:00. Iosif Trif a realizat o serie de fotografii din timpul concertelor care au avut loc în școlile minorităților maghiară sau germană din Transilvania, care redau entuziasmul tinerilor și bucuria de a avea ocazia, de cele mai multe ori pentru prima oară în viața lor, să asculte muzică clasică interpretată live. În cadrul vernisajului, fotograful va prezenta proiectul care conține 21 de fotografii și abordările folosite pentru a capta esența momentelor unice din timpul concertelor. Totodată, se va pune accent pe importanța facilitării accesului acestor copii către cultura de calitate și relevanța prezenței muzicii în procesul educațional, încă din clasele primare.
În cadrul ediției din acest an, programul „SoNoRo Open House – promovează diversitatea prin inspirație” va pune la dispoziția organizațiilor minorităților naționale locuri pentru fiecare concert al festivalului, cu scopul de a încuraja și ușura accesul la astfel de evenimente culturale.
Programul Festivalului SoNoro Ex Libris Cluj-Napoca
UN VEAC DE SINGURĂTATE – marți, 12 noiembrie 2024, ora 19:30, Casino – Centrul de Cultură Urbană
JANOSKA ENSEMBLE – THE NEW OLD – miercuri, 13 noiembrie 2024, ora 19:30, Universitatea Babeș-Bolyai – Auditorium Maximum
TO THE LIGHTHOUSE – joi, 14 noiembrie 2024, ora 19:30, Biserica Evanghelică-Luterană
COMOARA DIN INSULĂ – vineri, 15 noiembrie 2024, ora 19:30, Casa Boema
EL AMOR EN LOS TIEMPOS DE SONORO – sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 11:00, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ – sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 19:30, Casa NUMAÀ
SoNoRo TALKS & MUSIC – duminică, 17 noiembrie 2024, ora 11:00, Oberjin Club
PORTRAIT OF AN ARTIST AS A YOUNG MAN – duminică, 17 noiembrie 2024, ora 19:30, Universitatea Babeș-Bolyai – Auditorium Maximum
Muzicienii acestei ediții
Artiștii invitați la această ediție a Festivalului SoNoRo din Cluj-Napoca sunt nume importante ale scenelor internaționale: violoniștii Alexandra Conunova (Republica Moldova), Francesco Ionașcu (România), Solenne Païdassi (Finlanda), Aylen Pritchin (Rusia) și Ștefan Șimonca-Oprița (România) ; violiștii Tomoko Akasaka (Japonia) și Răzvan Popovici (România); violonceliștii Justus Grimm (Germania) și Valentin Răduțiu (România); pianistele Diana Ketler (Letonia) și Marianna Shirinyan (Armenia); clarinetistul Thorsten Johanns (Germania) și Ansamblul Janoska (Slovacia).
Festivalul SoNoRo
Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale românești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriatele tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim și Carnegie Hall din New York.
Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (19 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (18 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale în clădiri de patrimoniu din România (12 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat patrimoniului și tradițiilor din Transilvania (6 ani).
Parteneri media
RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, A List Magazine, Ziarul Metropolis, The Institute, Designist.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Promenada-Culturala.ro, CARIERE, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Modernism.ro, BookHub, Palindrom.eu, Munteanu, Radio Cluj, The Woman, Monitorul de Cluj, I love Cluj, Via Cluj TV, Ziua de Cluj, Actual de Cluj