Expoziția „Samuel von Brukenthal – un european timpuriu” prezentată la Halle (Germania)

În data de 2 mai 2024 a fost prezentată expoziția „Samuel von Brukenthal – un european timpuriu” – proiect desfășurat în parteneriat cu Departamentului pentru Relații Interetnice, în Halle an der Saale (Germania), în casa în care a locuit Christian Wolff (1679-1754), unul dintre cei mai influenți filosofi ai iluminismului german, astăzi sediul Muzeului orașului Halle.

În această locație, care păstrează încă mult din atmosfera de altă dată, a avut loc conferința principală din cadrul evenimentului de deschidere, susținută de subsecretarul de stat pentru relații interetnice Thomas Șindilariu. Prezentarea sa a oferit o privire de ansamblu asupra biografiei acestei personalități, un reprezentant excepțional al comunității germane din România din perioada iluminismului european. Înainte de a oferi o prezentare profundă a aspecteleor încă necunoscute în ceea ce privește activitatea lui Brukenthal la Halle, Șindilariu i-a invitat pe cei prezenți să viziteze România, Transilvania și Muzeul Național Brukenthal pentru a-și face o imagine proprie cu privire la influența orașului Halle, a Universității de aici, a Fundațiilor Francke și a colecțiilor acestora (Franckesche Stiftungen) asupra carierei dar și a conceptului de colecții muzeale ale lui Samuel von Brukenthal.

Ca tânăr francmason – inițiat la Viena la începutul anului 1743 –, Brukenthal devenea la finele aceluiași an fondatorul primei loje masonice din Halle, care era totodată prima lojă studențească din Germania („Aux Troix Clefs d’Or” – denumirea originală în limba franceză a lojei din Halle: „La cele trei chei de aur”). O școală a înțelepciunii a fost conceptul urmat de Brukenthal în vederea dezvoltării lojii din Halle, fapt realizat prin implicarea unor intelectuali cu legături strânse atât cu Universitatea cât și cu Fundațiile Francke. Atragerea noilor membri era, sub conducerea lui Brukenthal, axată pe depășirea segregării societății prin stări sociale. Fundamentul acestei orientări se regăsește însăși în alocuțiunea de candidatură a lui Brukenthal, susținut înaintea alegerilor pentru conducerea lojei din decembrie 1743: „În ochii mei, cel mai vrednic francmason merită să fie cel care arată cea mai umilă închinare față de cea mai înaltă ființă, Dumnezeu!”; „Bogăție sau sărăcie nu ar trebui să ne preocupe. Nobilii și nenobilii sunt egali în ochii noștri. Strămoșii noștri cei mai îndepărtați toți au fost țărani…” Acest ego-document descoperit recent de subsecretarul de stat Șindilariu s-a materializat printr-o medalie festivă din 1744 care ilustrează pe revers unitatea dintre stările sociale ale armatei, ale țărănimii și ale intelectualității, iar pe avers primul portret al lui Samuel von Brukenthal – prin acest gest a și devenit cunoscut în cercurile iluminismului german.

Atât matrița medaliei cât și sfeșnicele, care prin veșmintele brațelor simbolizează cele trei stări sociale menționate, s-au păstrat la Halle – cele din urmă fiind folosite până la interzicerea francmasoneriei de către naziști. Obiectele originale au completat expoziția elaborată de Departamentul pentru Relații Interetnice împreună cu partenerii săi în cel mai fericit mod. Inscripția medaliei „Studio sapientia silentio et non fucata amicitia quid nobilius[?]” – „Studiu, înțelepciune, tăcere și prietenie adevărată – ce poate fi mai nobil?” – este un motto autentic pe care Brukenthal l-a respectat pe întregul parcurs al vieții sale.

Mulțumim episcopului regional de Halle-Wittenberg, Johann Schneider, pentru inițierea acestui eveniment, partenerului principal în acest demers expozițional, Forumul Cultural German pentru Europa de Est din Potsdam/Germania și Muzeului Orașului Halle.

Turnul Roșu, unul dintre simbolurile orașului Halle, văzut din ulița „Große Ulrichstraße” unde și-a avut sediul loja din Halle sub conducerea lui Brukenthal.

Sursa fotografiilor: Forumul Cultural German pentru Europa de Est

 

Sari la conținut