Curs de formare pentru jurnaliști, editori și prezentatori privind combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discursului de ură în mass-media audiovizuală
Curs de formare pentru jurnaliști, editori și prezentatori privind
combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discursului de ură în mass-media audiovizuală
În perioada 04 – 07 noiembrie 2024, Departamentul pentru Relații Interetnice a organizat, la Sinaia, un curs de formare dedicat profesioniștilor din mass-media, având ca obiectiv creșterea capacității acestora de a preveni și combate antisemitismul, rasismul, xenofobia, radicalizarea și discursul instigator la ură.
Evenimentul a reunit experți din țară și străinătate, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai societății civile, precum și specialiști din domeniul cercetării și al drepturilor omului, care au oferit participanților o perspectivă detaliată asupra provocărilor actuale și a soluțiilor necesare pentru prevenirea urii și discriminării în mass-media.
Prima zi a cursului a debutat cu un discurs introductiv al domnului Dincer Geafer, subsecretar de stat, și prezentări despre drepturile omului și combaterea discriminării susținute de domnul Asztalos Csaba-Ferenc, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, și domnul Molnár Zsolt, adjunct al Avocatului Poporului. Alte intervenții au inclus:
Campania Consiliului Europei pentru siguranța jurnaliștilor – prezentată online de doamna Rodica Ciochină, specialist programe CoE;
Forme de discurs de ură, antisemitism și xenofobie, explicate de experți precum doamna Irina Mărășoiu, consilier jurdic în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice și doamna dr. Adina Marincea, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”
Rolul mass-media în etichetarea etnică și combaterea stereotipurilor – prezentat de domnul Borislav Velimirovici, producător la TVR.
În a doua zi, domnul Dragoș Mihai Hotea, coordonator al Strategiei naționale pentru prevenirea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării (2024-2027), a deschis seria prezentărilor, urmat de contribuții ale unor experți din diverse domenii:
Particularitățile combaterii urii împotriva comunității rome – abordate de domnul Iulian Stoian, șef Serviciul politici publice și relații publice, Agenția Națională pentru Romi
Responsabilitatea jurnaliștilor în perioade de criză – analizată de domnul Mircea Toma, membru în Consiliul Național al Audiovizualului.
Cercetări și activități de diseminare despre Holocaust și antisemitism în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale – prezentate de domnul GIDÓ Attila, cercetător științific la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.
Particularități ale investigării infracțiunilor motivate de ură expuse de doamna Sabina – Mădălina MĂRGINEANU, Comisar – șef de poliție și Șef Biroul de Investigare a Infracțiunilor Motivate de Ură din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române
Prevenirea radicalizării în sport și cultură – susținută de domnul Rufin Zamfir, expert la Global Focus Center.
Prin organizarea acestui Curs, Departamentul pentru Relații Interetnice a urmărit dotarea jurnaliștilor cu competențe cheie care să le permită aplicarea în cel mai profesionist mod posibil a instrumentelor de prevenire a intoleranței și a perpetuării stereotipurilor negative în mass-media audiovizuală.
Departamentul pentru Relații Interetnice rămâne angajat atât în promovarea drepturilor omului, cu accent pe dialogul intercultural și libertatea de exprimare, cât și în susținerea inițiativelor care contribuie la combaterea diferitelor forme de rasism, xenofobie și antisemitism.
***Proiectul Curs de formare pentru jurnaliști, editori și prezentatori privind combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discursului de ură în mass-media audiovizuală se încadrează în cerințele Programului de guvernare 2023-2024. Viziune pentru națiune, incluse la Capitolul Minorități Naționale și anume „susținerea, dezvoltarea și promovarea diversității culturale în scopul eliminării prejudecăților și recunoașterii valorilor comune, prin organizarea de programe și campanii.” De asemenea, proiectul se încadrează și în cerințele Strategiei naționale de prevenire și combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 540/2024. Astfel, proiectul inițiat de către Departament corespunde Acțiunii nr. A.3.6. „Crearea de module de pregătire pentru jurnaliști, editori și prezentatori, inclusiv cu sprijinul societății civile, pentru a facilita recunoașterea diferitelor forme de antisemitism, rasism, xenofobie și discurs instigator la ură”.