Cupa Diversității – Combaterea Xenofobiei și Discriminării prin Sport – a VI-a ediție  

Cupa Diversității – Combaterea Xenofobiei și Discriminării prin Sport – la a VI-a ediție

 

Departamentul pentru Relații Interetnice a organizat, în perioada 27-29 septembrie 2024, Cupa Diversității – Combaterea Xenofobiei și Discriminării prin Sport, un turneu de fotbal dedicat promovării luptei împotriva rasismului și discriminării, precum și promovării diversităţii etnice şi culturale prin sport.

Evenimentul, desfășurat la Complexului Cultural Sportiv Studențesc TEI din București, a adunat jucători de la 12 organizații ale minorităților naționale din România, respectiv 10 echipe la Campionatul de fotbal al minorităților și 6 echipe la Campionatul de fotbal al tinerilor minoritari.

Turneul a debutat cu stabilirea regulamentului de joc și cu tragerea la sorți a grupelor pentru echipele de juniori și adulți, în prezența reprezentanților Federației Române de Fotbal. Alături de jucători au fost și domnul Nicolae-Miroslav Petreţchi – președintele și deputatul Uniuni Ucrainenilor din România, domnul Ionel Stancu – deputatul Asociației Macedonenilor din România, domnul Gheorghe Nacov – deputatul Uniunii Bulgare din Banat – România și domnul Silviu Feodor – președinte și deputat al Comunității Ruşilor Lipoveni din România.

Un moment deosebit l-a reprezentat meciul amical de fotbal feminin între echipa Uniunii Democrate Maghiare din România și Ucraina Women Refugees – echipa feminină din Ucraina, subliniind angajamentul pentru egalitate de șanse în sport.

Pe durata întregului eveniment, Federația Română de Fotbal a pus la dispoziție arbitrii necesari pentru buna desfășurare a jocului. Responsabilitatea pentru prevenirea rasismului și discriminării în sport ne aparţine tuturor, iar sportul poate juca un rol foarte important în educarea şi formarea tinerilor. În timpul celor peste 30 de meciuri, toți participanții s-au remarcat prin fair-play și respect, contribuind la o atmosferă de prietenie, astfel reprezentanții diferitelor etnii având ocazia să se cunoască mai bine, întărind relațiile între comunități.

*** Proiectul se încadrează în obiectivele Strategiei Naționale de Prevenire și Combatere a Antisemitismului, Xenofobiei, Radicalizării și Discursului Instigator la Ura 2024-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 540/2024.

Sari la conținut