Consiliul Minorităților Naționale – 30 de ani de activitate

Evenimentul Consiliul Minorităților Naționale – 30 de ani, organizat la inițiativa Departamentului pentru Relații Interetnice în colaborare cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților, Fundația Inter-Art și Partida Romilor Pro-Europa pe 18 decembrie, la Palatul Parlamentului, a avut drept scop marcarea celor 30 de ani de existență a Consiliului Minorităților Naționale în cadrul unui moment festiv.

La eveniment au participat personalități politice marcante: domnul consilier prezidențial Sergiu Nistor, din partea Administrației Prezidențiale, domnul Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, domnul Alfred Simonis, Președintele Camerei Deputaților, domnul Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale din România, domnul Vasile Dîncu, preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, doamna Lacziko Enikő Katalin, fost secretar de stat al Departamentului pentru Relații interetnice, domnul Dincer Geafer, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, precum și personalități care au pus bazele Consiliul Minorităților Naționale, printre care: Ivan Truțer, Varujan Vosganian, Gheorghe Răducanu.

Premierul României a adresat mesajul său cu ocazia Zilei Minorităților Naționale, subliniind importanța faptului că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la înființarea Consiliului Minorităților Naționale: „Este o onoare și un privilegiu să fiu astăzi, cu ocazia Zilei Minorităților Naționale din România, alături de dumneavoastră, pentru a marca 30 de ani de la înființarea Consiliului Minorităților Naționale. Mulțumesc Grupului parlamentar al minorităților naționale, precum și Departamentului pentru Relații Interetnice, din cadrul Guvernului României, pentru inițiativa comună prin care putem sărbători diversitatea și, mai ales, din punctul meu de vedere, contribuția minorităților naționale la dezvoltarea Românei ca națiune.

Diversitatea, pluralismul etnic și religios sunt o șansă și o resursă importantă pentru dezvoltarea României, care îmbogățesc întreg patrimoniul spiritual al țării noastre. Iar aniversarea de astăzi ne oferă prilejul de a ne reînnoi angajamentul de a păstra România un adevărat model european în privința protecției drepturilor minorităților naționale, precum și în materie de reprezentare parlamentară, prin facilitarea implicării acestora în luarea deciziilor cu privire la societatea românească în ansamblul ei.

…ca premier, consider că trebuie să ducem această colaborare mai departe, în mod special, prin continuarea proiectelor de dezvoltare economică în zonele locuite de minorități, tocmai pentru a asigura oportunități și șanse egale de dezvoltare pentru toți cetățenii României.

Închei, asigurându-vă de întreaga deschidere a Guvernului României de a lucra împreună pentru un viitor mai bun, în care toți cetățenii noștri să se simtă respectați și incluși.

La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor minorităților naționale!”

Domnul Dincer Geafer, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice a subliniat importanța momentului printr-un scurt mesaj: „Trebuie să ne asigurăm ca și de acum înainte drepturile identitare ale persoanelor aparținând minorităților naționale să fie protejate și să se asigure participarea acestora în mod activ în toate domeniile vieții politice, culturale și socio-economice din România.

Într-o epocă dominată la nivel internațional de intoleranță și xenofobie, România a reușit promovarea unui model de conviețuire socială bazat pe integrare, respect reciproc, dialog, care valorizeză minoritățile naționale. Statul român protejează, drepturile și libertățile individuale, inclusiv ale persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și egalitatea tuturor cetățenilor, indiferent de originea lor etnică.”

Programul a inclus și proiecția unui film despre istoria minorităților naționale din România, realizat de Televiziunea Română – Secția Alte Minorități.

În cadrul evenimentului au fost prezentate lucrările de pictură, grafică, fotografie și sculptură realizate de artiști plastici aparținând minorităților naționale și de artiști plastici români. Acestea au fost realizate în cadrul Taberei Interetnice de Artă Contemporană Aiud, tabără organizată de Fundația Inter-Art în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice.

Sursa fotografiilor: Andrei Bako, Claudiu Cordea

Sari la conținut