COMUNICAT DE PRESĂ – Dunărea – o cultură a solidarității într-un timp al izolării
COMUNICAT DE PRESĂ
Dunărea – o cultură a solidarității într-un timp al izolării
Regiunea dunăreană a oferit de-a lungul timpului un spațiu comun de cooperare, schimb și integrare, reprezentând un simbol al diversității culturale europene dar mai ales al unității acesteia.
Perioada dificilă pe care o traversăm a afectat sectorul cultural nu numai în regiunea danubiană ci global, astfel încât, considerăm că este de maximă importanță asocierea empatiei cu acțiunea în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru viitor. În acest sens, Departamentul pentru Relații Interetnice a organizat la data de 25 Martie a.c. dezbaterea „Danube – a culture of solidarity in a time of isolation ”. Dezbaterea a făcut parte din programul work – shop – ul on – line ,,Post Covid- 19 ”leave – no – one -behind” recovery solutions organizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în cadrul Strategiei Europene pentru regiunea Dunării (Aria Prioritară 3 – Cultură, turism și relații dintre oameni).
La dezbatere au participat domnul Dr. Márton Méhes, membru al Parlamentului Cultural European, manager cultural cu o vastă experiență internațională în proiecte culturale transnaționale în parteneriat cu diverse organizații europene. Printre nenumăratele sale proiecte amintim Donau Lounge, expoziția itinerantă Art on the Stream, INTERREG DTP Transdanube Travel Stories. Este fondatorul Asociației Danube Cultural Cluster din 2012. Al doilea invitat la discuție, domnul Thomas Emmerling este galerist, manager cultural și colecționar (în special al artiștilor din zona danubiană). Prin proiectele sale expoziționale a susținut turismul cultural în diverse regiuni din zona danubiană.
Dezbaterea, moderată de Oana Ionel (consilier în cadrul DRI și artist vizual) a abordat o serie de problematici precum: cele mai bune modalități de a asigura un ecosistem potrivit atât pentru sectorul cultural public cât și pentru cel privat, posibile soluții de readaptare (în contextul pandemiei) în planul politicilor culturale regionale și macroregionale din zona danubiană, modul în care apartenența etnică a unor reprezentanți din sectorul cultural poate influența accesul la resurse și informații dar și modul în care perioada actuală a creat un context propice pentru creșterea xenofobiei și mai ales modul în care acest efect poate fi contracarat.
Domnul Márton Méhes a subliniat importanța de a menține publicul în continuare conectat la desfășurarea evenimentelor culturale (în acest sens în anul 2020 a VIII – a Conferință Culturală a Dunării a fost transmisă on-line) precum și raportarea la spațiul digital ca la o resursă pentru cooperarea dintre artiști, operatori culturali și public. Domnul Thomas Emmerling a adus în discuție câteva modalități de susținere a artiștilor și a spațiilor culturale prin accentuarea parteneriatului public – privat, antreprenoriatul cultural, modalitățile de crowd-funding, și diversele forme de restructurare a programelor expoziționale desfășurate de galeria sa.
Mesajul comun a fost acela de a găsi cele mai bune resurse și modalități de colaborare între instituții publice și entități culturale private pentru a putea traversa perioada actuală în spiritul valorilor europene și danubiene conturate în jurul solidarității, cooperării , toleranței și respectului interuman.
Evenimentul face parte din seria importantă de activități pe care Departamentul pentru Relații Interetnice le dedică Strategiei Dunării (Aria Prioritară 3).