”Andreanum 800” – prima etapă: de la ”Întâlnirea Internațională a Sașilor” la ”Săptămâna Haferland 2024”
Mii de sași din Germania, Austria, Elveția, Canada și SUA, găzduiți de sași din România, și-au sărbătorit tradițiile conectându-se la ele și prin istoria comună a strămoșilor.
Expoziția „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni” prezentată de Departamentul pentru Relații Interetnice s-a bucurat în rândul participanților la Întâlnirea Internațională a Sașilor de un interes enorm. Un highlight al evenimentului desfășurat în perioada 2-4 august 2024 la Sibiu a fost posibilitatea oferită de Arhivele Naționale ale României, de a privi Diploma andreană din 1224 sub forma originalului în cea mai veche formă a păstrării sale – confirmată de către Regele Carol I Robert din 1317 – conștientizând astfel valoarea documentară și culturală inestimabilă păstrată la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale.
Evenimentul a primit și sprijinul Muzeului Național Brukenthal, Muzeului Județean de Istorie Brașov, Muzeului de Istorie Sighișoara și Kulturwerk der Siebenbürger Sachsen din München demersul expozițional al Asociației Sașilor din Germania/Verband der Siebenbürger Sachsen in Deutschland, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania, Forumul Cultural German pentru Europa de est din Potsdam/Deutsches Kulturforum östliches Europa și Departamentul pentru Relații Interetnice. Reprezentanților ultimelor două instituții menționate, dr. Harald Roth și subsecretarului pentru relații interetnice, Thomas Șindilariu, le-a revenit prezentarea Expoziției în cadrul festivității centrale a Întâlnirii. A doua zi expoziția a fost prezentată în Piața Huet din Sibiu, în fața teatrului Gong.
Filmul documentar „Pe urmele lui Brukenthal/Auf Brukenthals Spuren” în regia lui Florin Besoiu, la care a contribuit în mod substanțial subsecretarul pentru relații interetnice, Thomas Șindilariu, a fost prezentat în Piața Huet și a fost primit cu interes de un public larg.
În cadrul Întâlnirii a avut loc și lansarea volumului 38 din Kärnten Dokumentation la care a contribuit și Thomas Șindilariu – Vom Dorfjungen zum aufgeklärten Staatsmann, Reformer und Museumsgründer in Siebebürgen – Samuel von Brukenthal (1721-1803). Eine biographische Skizze mit Gegenwartsbezug (De la băiatul de la țară la omul de stat din epoca luminilor, reformator și fondator de muzeu în Transilvania – Samuel von Brukenthal (1721-1803). O schița biografică cu referiri la prezent).
De asemenea, la filiala Sibiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Departamentul pentru Relații Interetnice a oferit participanților la Întâlnirea Internațională a Sașilor posibilitatea să cunoască celelalte 19 minorități etnice din România prin intermediul artei, respectiv a lucrărilor realizate în cadrul celei de-a 3-a ediții a Taberei Interetnice de Artă Contemporană Aiud, prin expoziția „Imagini ale diversității”.
Întâlnirea sașilor a luat sfârșit cu concertul Peter Maffay, originar din Brașov – cel mai de succes cântăreț din Germania.
Interesul enorm de care s-a bucurat „Andreanum 800 de ani” din partea publicului a dat naștere la alte două prezentări ale expoziției în cadrul Întâlnirii Medieșenilor și a Săptămânii Haferland 2024, în Biserica Evanghelică din Mediaș respectiv Biserica fortificată din Criț.
Expoziția „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni” va mai fi prezentată în perioada următoare la Sighișoara în cadrul festivalului Proetnica (30.08 ora 17.00, Biserica Mănăstirii). La Orăștie va fi prezentată versiunea outdoor pe tot parcursul lunii septembrie (Diploma andreană face totodată prima atestare documentară a localității), iar în 4 septembrie expoziția va ajunge la Gerhart-Hauptmann-Haus din Düsseldorf/Germania și în 14/15 septembrie la Bistrița.
Sursa fotografiilor: DRI