21 februarie – Ziua Internațională a Limbilor Materne
„Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Însuşirea acesteia precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală. Se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol.” Rezoluția 61/266. Multilingvism, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite
Ziua Internațională a Limbilor Materne se sărbătorește în fiecare an, începând din anul 2000, la data de 21 februarie pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.
În România trăiesc alături de comunitatea românească diferite comunități etnice, cu tradiții culturale, lingvistice și religioase specifice. Regiunile cu cea mai mare diversitate etnică din România sunt Transilvania, Banatul, Bucovina și Dobrogea. Minoritățile etnice recunoscute oficial de statul român și reprezentate în Parlamentul României sunt cele reprezentate de maghiari, romi, germani, ucraineni, ruși lipoveni, evrei, turci, tătari, armeni, bulgari, sârbi, croați, cehi, slovaci, polonezi, greci, albanezi, italieni, macedoneni, ruteni.
Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României își asumă rolul important de a susține programe de educație și de a promova limbile minorităților naționale din România. Importanța promovării și protejării limbilor materne, în special a celor minoritare, care sunt adesea în pericol de dispariție, precum și eforturile de a le proteja și promova sunt esențiale pentru conservarea diversității culturale.
Limba maternă este un element esențial al identității, este prima limbă în care ne exprimăm gândurile și emoțiile într-un mod autentic și ne permite să ne conectăm cu cultura și istoria noastră, dându-ne o mai bună înțelegere a lumii din care facem parte. Ea se identifică cu experiențele și amintirile din copilărie și este o parte importantă a culturii și tradiției unei comunități.
Păstrarea limbii materne este importantă pentru conservarea identității culturale, pentru transmiterea valorilor și tradițiilor de la o generație la alta și este, de asemenea, esențială pentru accesul la educație și pentru dezvoltarea abilităților cognitive. Ea este legată de tradițiile, miturile și istoria unei comunități, iar pierderea acesteia poate duce la pierderea elementelor esențiale ale identității culturale.
Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbilor Materne, organizațiile minorităților naționale din țara noastă ne-au dăruit câteva curiozități și particularități ale limbii lor materne, pe care ne bucurăm să vi le prezentăm.
La mulți ani tuturor limbilor materne ale minorităților naționale din România!
Ziua Internațională a Limbilor Materne fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor, Rezoluția 61/266. Multilingvism.